Stanovisko pana Ing Antonína Bernarda

17.02.2015 22:26

Stanovisko k Vyjádření pana Beneše k článku“ Arcivévoda František Ferdinand d´ Este se  kvůli Dubsku nejspíš obrací v hrobě“, uveřejněném na úřední desce obce Přestavlky u Čerčan dne 9. 2. 2015.


            V prvé řadě bych rád vyslovil svůj názor, že stanoviska soukromých osob a soukromých společností, nemají na internetových stránkách obce Přestavlky u Čerčan, ani na úřední desce obce co dělat. Internetové stránky obce a úřední deska by měly sloužit k informacím o činnosti obce, a ne k prezentaci soukromých osob. Od toho jsou reklamní agentury. Pokud má soukromá osoba potřebu obhajovat své zájmy, případně prezentovat své představy o podnikatelských aktivitách, nechť uspořádá veřejnou schůzi, na které obyvatele obce se svým záměrem seznámí.

 

A teď k jednotlivým statím článku pana Beneše :

 

1. Stavební uzávěra na Dubsku.

            V roce 2009 bylo založeno občanské sdružení Dubsko. Jedním z hlavních záměrů občanského sdružení je zachování stávajícího krajinného rázu v lokalitě Dubsko, a tedy je naším záměrem nerozšiřovat stávající zastavitelnou plochu. Pan Beneš před jedenácti lety koupil pole, jehož  část chce změnit na zastavitelnou plochu pro zahájení podnikatelských aktivit.

            V loňském roce jsem realizoval výstavbu objektu drobného podnikání - pěstitelskou pálenici. Zastavěná plocha pálenice je 57 m2, což je oproti procentuelně zastavitelné ploše ekofarmy 1380 m2 dle mého názoru značný nepoměr, aby se vůbec oba objekty daly, co se týká podnikání srovnávat. Objekt pálenice byl postaven na základě proběhlého územního a stavebního řízení.

            Paní Jana Sádovská je jednatelkou občanského sdružení Dubsko, a je jmenovaným zástupcem veřejnosti, a jako takový zastupuje občany, kteří paní Sádovskou svým podpisem k zastupování delegovali. Nelze proto napsat, že by Jana Sádovská zablokovala tvorbu celého územního plánu obce Přestavlky u Čerčan, jak vyplývá z reakce pana Beneše. Občané byli informováni na základě podkladů, které jsme čerpali z návrhu územního plánu obce a ze studie „Rodinná ekofarma Dubsko – podkladová studie, připomínky k zadání návrhu ÚP obce“ z 12/2012, autor Ing. Arch. Milan Falta. Mimochodem právě tato studie hovoří o zastavěné ploše ekofarmy 1700 m2, tato plocha se hodně blíží tolik kritizované ploše 1764 m2 zastavitelné plochy, která se objevila v novinovém článku Benešovského deníku.

            Ještě jedna zajímavost týkající se zastavěnosti Dubska. Provedl jsem součet všech zastavěných ploch na Dubsku (domy, chaty, chalupy, stodoly), které jsou zapsány v katastru nemovitostí, a dopočítal jsem se celkové stávající zastavěné plochy cca 1860 m2 .

V porovnání s plánovanou zástavbou ekofarmy 1380 m2 je patrné, jak je ekofarma co se týká plochy rozsáhlý komplex objektů.

Snahou občanského sdružení Dubsko, jehož jsem předsedou, je vyčlenit z územního plánu lokalitu Dubsko, přesněji lokalitu Z41, a tuto lokalitu řešit samostatně. Není v zájmu občanského sdružení Dubsko, aby došlo k zablokování tvorby územního plánu obce.

 

2. Meliorace na mém pozemku

            Stavba drenážních rozvodů je povolena odborem životního prostředí v Benešově a nesouvisí se stavbou pěstitelské pálenice.

 

3. Voda na Dubsku.

            Problematika nedostatku vody se na Dubsku řeší již od doby výstavby vodovodního přivaděče Želivka. Výstavba vodovodního přivaděče způsobila, že se na Dubsku začala ztrácet voda ze studní. Studie rodinné ekofarmy sice řeší vodní plochu na navrhované návsi, ale již neřeší ,jaká bude potřeba vody na zálivku obhospodařovaného pole s bylinkami,  jak se bude již zmiňovaná vodní plocha dotovat, a jaká je přepokládaná spotřeba vody pro bydlení a provoz ekofarmy. Dle mých informací je podloží na Dubsku převážně puklinového charakteru, a realizace dalších hlubinných vrtů za účelem čerpání spodní vody mohou vést k porušení stávající rovnováhy hladiny spodní vody v lokalitě. Byl jsem geologem výslovně upozorněn, že puklinami se může voda úplně ztratit.  

            Pan Beneš se ve svém vyjádření vrací k návrhu vybudovat na Dubsku společný vodovod, a k finanční podpoře 100.000,-Kč, včetně spolupráce na získání dotací.

 

Dovolím si pár čísel, abych předběžně vyčíslil cenu vodovodu  :

 

Stavba                        cena za 1 metr běžný              běžné metry                cena celkem   

páteřní vodovod :                   1200,- Kč                   900 m                         1.080.000,-  Kč

vodovodní přípojky :                900,- Kč                     400 m                         360.000,- Kč

(pro 8 objektů včetně ekofarmy)

výkopové práce                         500,- Kč                     1300 m                       650.000,- Kč

(včetně terénních úprav)

technologie (tlaková stanice, vodojem,úpravna vody)                                 1.000.000,- Kč

Celkem Kč                                                                                                   3.090.000,- Kč

 

            Jedná se o předběžnou cenovou rozvahu, která nezahrnuje pořízení projektové dokumentace, situační zaměření terénu, zajištění vodoprávního řízení a stavebního povolení, jednání s majiteli pozemků o vedení vodovodu, provozní náklady za  údržbu vodovodu, revize, rozbory vody, atd… Nelze při takovéto investici spoléhat ani na stávající vodovod v majetku Jany Sádovské, a který vede přes pozemek pana Beneše. Nejde o to, jakou finanční podporu pan Beneš nabídl, ale jde o fakt, že takováto investice je pro většinu bydlících i rekreantů nereálná.

 

            Můj hlavní argument, proč jsem proti rozšíření výstavby v lokalitě Dubsko je ten, že se obávám nekontrolovatelné zástavby v této ojedinělé krajině tak blízko Prahy. Změnou zastavěnosti území, jak je zpracováno v současném návrhu územního plánu obce Přestavlky u Čerčan, jmenovitě se jedná o lokalitu Z41 na Dubsku,, se může zavdat příčina k další zástavbě.

 

 

Ing. Antonín Bernard                                                                       V Přestavlkách 16. 2. 2015

—————

Zpět